Oblicz sumę wszystkich liczb
Karol: Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych niepodzielnych przez 3 i 7
13 maj 16:33
Bleee:
Najmniejsze liczba trzy cyfrowa 100, największa 999
Zliczasz ile JEST podzielonych przez 3 (starujesz od 102 i r=3).
Zliczasz ile jest podzielonych przez 7 (starujesz od 105 i r = 7).
Sumujesz
Zliczaj ile jest podzielonych przez 21 (starujesz od 105 i r =21).
Odejmujesz od tamtej sumy.
I tyle jest podzielonych przez 3 lub 7 więc od ogólnej liczby trzycyfrowych liczb odejmujesz co
dostałeś.
13 maj 16:50