matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dany jest ciąg (an) określony wzorem rekurencyjnym a1=2 i an+1= an − U{1}{n(n+1)
ala:
1
Dany jest ciąg (an) określony wzorem rekurencyjnym a
1
=2 i a
n+1
= a
n
−
.
n(n+1)
a) Znajdź taką liczbę x, aby ciąg a
2
, x, a
5
był ciągiem geometrycznym b) wyznacz wzór ogólny ciągu a
n
13 maj 15:56
Bleee:
1
a
2
= 2 −
2*3
1
1
a
3
= 2 −
−
2*3
3*4
.... a
5
=...
Co do wzoru ogolnego to wskazowka:
1
1
1
=
−
n(n+1)
n
n+1
1
1
1
1
1
Wiec
+
+... +
=
−
2*3
3*4
n(n+1)
2
n+1
13 maj 16:06
Bleee:
PS. Przy okazji − warto zapamiętać przedostatnia rownosc na przyszłość.
13 maj 16:10