matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
Tom Bim:
y'−9y=H(t−1) − H(t) rozwiąż laplacem h to f heavysidea
13 maj 14:57
Mariusz:
e
−s
−1
(sY − C
1
)−9Y =
s
e
−s
−1
(s−9)Y=C
1
+
s
C
1
e
−s
−1
Y =
+
s−9
s(s−9)
C
1
1
(e
−s
−1)(s−(s−9))
Y =
+
s−9
9
s(s−9)
C
1
1
e
−s
−1
1
e
−s
−1
Y =
+
−
s−9
9
s−9
9
s
1
1
y(t)=C
1
e
9t
+
(H(t−1)e
9t−9
−H(t)e
9t
)−
(H(t−1)−H(t))
9
9
15 maj 16:04