matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
jolka:
2
wykres funkcju liniowej f(x)=
x−3 będzie prostopadły do wykresu funkcji g(x)=(2a−1)x+1
3
gdzy a bedzie rowne?
20 lut 17:07
Godzio:
2
(2a−1) *
= −1
3
4a
2
−
= −1
3
3
4a − 2 = −3 4a = −1
1
a = −
4
20 lut 17:11
jolka:
Ok dzieki Godzio a te trzy zadanka wczesniej umiesz
20 lut 17:15
jolka:
2
a jeszcze bys mi wytłumaczył dlaczego pomnożyłeś przez
3
20 lut 17:17
Godzio:
taki wzór: a
1
* a
2
= −1 a
1
= 2a−1
2
a
2
=
3
20 lut 17:26