Wzajemne położenie dwóch okręgów
idontknow:
Punkty a i b to środki odpowiednich okręgów. Czerwony okrąg jest styczny zarówno do
niebieskiego
jak i zielonego okręgu. Środki wszystkich okręgów leżą na jednej prostej.
Oblicz długość odcinka ab
Prosze o pomoc
12 maj 20:05
wredulus_pospolitus:
(a)
odległość środka 'a' od środka czerwonego wynosi 3+1 = 4
odległość środka czerwonego do środka 'b' wynosi 1+2 = 3
więc ile wynosi odległość pomiędzy a i b
12 maj 20:14
wredulus_pospolitus:
(b)
odległość środka 'a' od środka czerwonego wynosi 2+3 = 5
odległość środka czerwonego od środka 'b' wynosi 3−1 = 1 (odległość 3 jest od środka do
krańca okręgu czerwonego w którym jest punkt styczności z okręgiem zielonym, więc odejmujemy
promień zielonego)
12 maj 20:16
wredulus_pospolitus:
oczywiście 3−1 = 2
12 maj 20:16
wredulus_pospolitus:
A teraz przynajmniej raczysz podziękować za rozwiązanie
12 maj 20:16
Mila:
|AB|=3+1+1+2=7
12 maj 20:17
idontknow: Dziękuje wredulus hah, dopiero weszłam znów na forum
12 maj 20:20
Mila:
|AB|=2+3+1+1=7
12 maj 20:23
idontknow: @Mila dziękuję
12 maj 20:26
Mila:
12 maj 21:17