matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie z niewiadomą x c) 2+4+6...+2(x+1)=650
Krzysiek:
Rozwiąż równanie z niewiadomą x c) 2+4+6...+2(x+1)=650
12 maj 17:22
mat:
a
1
=2 r=2 a
n
=2(x+1) a
n
=a
1
+(n−1)*r 2(x+1)=2+(n−1)*2, czyli 2x+2=2+2n−2 czyli 2x+2=2n, czyli n=x+1
2+2(x+1)
Wzor na sume ciągu arytmtycznego
*(x+1)=650
2
(1+x+1)*(x+1)=650 (x+2)(x+1)=650 x=24
12 maj 17:39
Krzysiek:
Dziękuje
12 maj 17:58