Addytywność
Satan: Czy jeśli mamy addytywność względem pierwszej współrzędnej, to mamy również addytywność
względem drugiej współrzędnej i tak dalej?
Tak się nad tym zastanawiam robiąc zadanie, bo mam tak zdefiniowany iloczyn skalarny w R3:
<x, y> = x1y1 + 2x2y2 + x3y3
No i sprawdzając warunki na istnienia iloczynu skalarnego jasno wychodzi, że:
<x + z, y> = <x, y> + <z, y>
Sprawdzając, czy druga zachodzi addytywność względem drugiej współrzędnej łatwo widać, że to
również będzie prawdą. Może być tak, że mamy addytywność względem pierwszej współrzędnej, a
względem drugiej już nie?
12 maj 16:56
Adamm:
np.
f(x, y) = x1y12
12 maj 17:01
Satan: Okej, i wszystko jasne, dziękuję
12 maj 17:03