równanie okregu
Karola: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu. Mam to na ocenę a nie umiem zrobić

Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty wspólne linii y=x
2−5x+6 i x−y=0, a środek
tego okręgu należy do prostej 7x+3y−9=0> Podaj interpretację geometryczną zadania w
prostokątnym układzie XOY.
20 lut 17:07
Zielona Gałązka: 1. Weź te dwie krzywe w układ równań (czyli prostą i parabolę). Z delty wyjdzie Ci x1 i x2 i
podstawiając do tego łatwiejszego wzoru x=y ) otrzymasz y1 i y2.
To będą punkty przez które przechodzi okrąg. Nazwij je A i B.
2.Skoro środek okręgu leży na prostej 7x +3y − 9=0
to przekształć 3y= −7x +9 /:3
y = −7/3X + 9/3
y = −7/3 x + 3
wobec tego środek S=(a,b) okręgu możesz zapisać S=( x; −7/3x + 3)
Napisz równanie okręgu w postaci (x−a)2 + (y−b)2 = r2
W miejsce a i b podstaw odpowiednio x oraz −7/3x +3 a w miejsce x i y do wzoru (x−a)...
podstaw współrzędne punktu A i B. Otrzymasz układ równań z niewiadomą x i r.
Troszkę jeszcze trzeba się pomęczyć ale to już końcówka.
3. Na koniec trzeba to wszystko ładnie narysować na układzie współrzędnych.
20 lut 18:21
Karola: ale to się z rysunkiem nie zgadza
21 lut 21:18
Karola: a nie ! zgadza się

tylko nie wiem jak z tym środkiem okręgu
21 lut 21:23