rozkład Bernoulliego?
Ziółek: He! Potrzebuję pomocy z tymi zadaniami

W pewnym regionie na 100 dzieci rodzi się średnio 40 dziewczynek.
Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w rodzinie, w której zaplanowano troje dzieci, na świat
przyjdzie:
a) najwyżej jeden chłopiec,
b) dokładnie jedna dziewczynka (i reszta chłopców), c) co najmniej dwóch chłopców,
d) jaka jest średnia liczba chłopców i odchylenie standardowe w rodzinach z trojgiem dzieci.
Zadanie 8
Na pewnej wyspie w ciągu dekady dochodzi przeciętnie do 2 erupcji wulkanu.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że na tej wyspie w ciągu 10 lat dojdzie do:
a) dokładnie 3 erupcji,
b) co najwyżej 2 erupcji,
c) co najmniej 1 erupcji.
d) Jaka jest średnia liczba erupcji w ciągu dekady oraz odchylenie standardowe?
12 maj 11:00
wredulus_pospolitus:
a)
z przeciwnego −−− oblicz, że urodzą się 3 dziewczynki (czyli 0 chłopców)
b)
P(X=1) gdzie X to liczba urodzonych dziewczynek
c)
jeżeli zrobiłeś poprzednie to będzie to P(X=1) + P(X=0) gdzie X to liczba urodzonych
dziewczynek (a obie rzeczy już wcześniej obliczyłeś)
12 maj 11:06
wredulus_pospolitus:
zadanie 8
X −−− doszło do erupcji
a)
P(X=3)
b)
P(X=0) + P(X=1) + P(X=2)
c)
1 − P(X=0)
12 maj 11:08
rodzina_wielodzietna:
a/ czy wydarzeniem przeciwnym do a) urodzi się najwyżej jeden chłopiec nie jest c) urodzi się
co najmniej dwóch chłopców?
12 maj 11:13
wredulus_pospolitus:
źle przeczytałem ... przeczytałem (a) co najmniej 1 chłopiec
Tak jak zauważyłeś (a) i (c) są zdarzeniami przeciwnymi
12 maj 11:56