całka z funkcji hiperbolicznej
kers02: Jak policzyć taką całę?
∫dxchx
11 maj 19:21
Mariusz:
Taką całkę umiałbyś policzyć ?
| | 2 | | 2ex | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | ex+e−x | | e2x+1 | |
11 maj 20:48
Leszek: Zapisz : ch x = (e
x − e
−x )/2
| | 2 | | ex | |
Czyli ∫ |
| dx =2 ∫ |
| dx = .... ( wykonaj podstawienie) |
| | ex − e−x | | e2x −1 | |
....
11 maj 20:53
Leszek: Sorry , blad w druku , powinien byc znak ( + )
11 maj 20:54
Jerzy:
Już masz „kawę na ławę”. Teraz podstaw: ex = t
11 maj 21:00
kers02: Jak zostało obliczona ta druga czesc? 2ex w liczniku, e2x+1 w mianowniku?
11 maj 23:14
Mariusz:
Leszek twój pomysł byłby dobry gdyby w mianowniku był sinus
12 maj 14:03
Mariusz:
kers02 To jest rozszerzenie ułamka
12 maj 14:05
Leszek: Kolego @Mariusz , przeciez wpisalem poprawke , ale student w ten sam sposob moze
| | dx | |
wlasnie policzyc calke : ∫ |
| |
| | sh x | |
12 maj 14:07
Mariusz:
Leszek mnie też się czasem zdarza że błąd zauważę dopiero po wysłaniu wiadomości
Mimo iż wysyłanie wiadomości wymaga potwierdzenia to przydałaby się także możliwość edycji
12 maj 14:40