matma rozszerzona 2019
nikos: Bede wdzieczny za pomoc. Czy zadnaie 12 z ciagiem z matury rozszerzonej mozna bylo zrobic
poprzez zastapienie a,b,c przez a, a+r, a+2r ? Bo robie tak i wychodzi mi z rownania
kwadratowego a=r albo a=−9/11r i dalej głupoty
11 maj 15:38
Ckegn: czemu dalej głupoty?
mi dokładnie tak wyszło, a z tego q=−3 (niezgodne z warunkami zadania) lub q=1/3
11 maj 15:56
Satan: Nie znam treści zadania, ale tak od kwestii "technicznej".
Jeśli ciąg jest arytmetyczny, to
a1 = a1
a2 = a1 + r
a3 = a2 + r = a1 + 2r
I tak dalej. Tak więc skoro obie strony są równoważne, to nie ma problemu.
11 maj 18:42
Jerzy:
Dla ciągów arytmetycznych na ogół najwygodniej przyjmować: a − r , a , a + r.
11 maj 18:53