równanie, funkcja wymierna, moduł
Madzia: Proszę o rozwiązanie tego przykładu. Już kilka razy go robiłam i cały czas wychodzi mi inaczej
niż w odpowiedziach (powinno wyjść x = −1).
Rozwiąż równanie:
5x + 11
−−−−−−−− = | x + 1 | + 6 Dziedzina = R − {−2}
x + 2
↑ Te minusy to kreska ułamkowa.
Z góry bardzo dziękuję.
Godzio:
1
o
x∊(−
∞,−1) − {−2}
5x + 11 = (−x−1+6)(x+2)
5x + 11 = −x
2 −2x −x −2 +6x+12
0 = −x
2 +3x − 5x +10−11
0 = x
2 + 2x +1
0 = (x+1)
2
x = − 1 − nie należy do przedziału ( −
∞,−1) − {−2}
2
o
x∊<−1,
∞)
5x + 11 = (x+1+6)(x+2)
5x + 11 = x
2 +2x+x+2+6x+12
0 = x
2+4x+3
0 = x
2 + x + 3x+3
0 = x(x+1) + 3(x+1)
0 = (x+1)(x+3)
x=−1 v x=−3 − nie nalezy do przedziału <−1,
∞)