rownanie
zadanie: y''+y'−y=4cosx−2sinx , y(0)=−1 ,y'(0)=4
y''+y'−y=0
δ
2+δ−1=0
y1=e
δ1*x
y2=e
δ2*x
y
j=C1*y1+C2*y2
y
j'=C1*δ
1*e
δ1*x+C2*δ
2*e
δ2*x
Po skorzystaniu z warunków początkowych wychodzą i inne liczby niż w odpowiedziach, jest w
stanie ktoś pomóc, znaleźć ew. błąd ?
10 maj 23:15
zadanie: Już wiem co jest nie tak
11 maj 00:12
Mariusz:
Warunki początkowe są tak dobrane aby ładnie się liczyło używając przekształcenia Laplace
L(y')=∫
0∞y'e
−stdt = ye
−st|
0∞−(−s)∫
0∞ye
−stdt
L(y')=0 − y(0
+)+sL(y)
L(y')=− y(0
+)+sL(y)
L(y'') = ∫
0∞y''e
−stdt = y'e
−st|
0∞ − (−s) ∫
0∞y'e
−stdt
L(y'') = ∫
0∞y''e
−stdt = 0 − y'(0
+) + sL(y')
L(y'') =− y'(0
+) + s(− y(0
+)+sL(y))
L(y'') = − y'(0
+) − sy(0
+)+s
2L(y)
| | 4s−2 | |
(−4+s+s2L(y))+(1+sL(y))−L(y)= |
| |
| | s2+1 | |
| | 4s−2 | |
(s2+s−1)L(y)=3−s+ |
| |
| | s2+1 | |
| | (3−s)(s2+1)+4s−2 | |
(s2+s−1)L(y)= |
| |
| | s2+1 | |
| | −s3−s+3s2+3+4s−2 | |
(s2+s−1)L(y)= |
| |
| | s2+1 | |
| | −s3+3s2+3s+1 | |
L(y)= |
| |
| | (s2+s−1)(s2+1) | |
| −s3+3s2+3s+1 | |
| = |
| (s2+s−1)(s2+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (1+5√5) |
| + |
| (1−5√5) |
| |
| | 10 | | | | 10 | | | |
| | 1 | | 1 | | 6 | | 8 | |
y(x) = |
| (1+5√5)eλ1x+ |
| (1−5√5)eλ2x− |
| cos(x)+ |
| sin(x) |
| | 10 | | 10 | | 5 | | 5 | |
11 maj 01:59
Mariusz:
Po tym co napisałeś nie widać abyś uwzględniał część niejednorodną
i prawdopodobnie dlatego miałeś inne wyniki
11 maj 05:53