matura pytanie
matura sprawdzenie: Wielomian określony wzorem w(x)=2x3+(m3+20x2 −11x −2(2m+1) jest podzielny przez dwumian x−2
oraz przy dizeleniu prez x+1 daje resztę. Oblicz m i dla wyznaczonej wartosći m rozwiąż
nierówność
W(2)=0, 4m3−4m=0,
W(−1)=6, m3−4m+3=0 /*4
4m3−4m=4m3−16m+12
12m=12
m=1
Czy można było tak porównać równania w tym zadaniu by nie rozpatrywać błednych przypadków?
10 maj 19:14
iteRacj@:
np. rozwiązujesz układ równań, dodając stronami
| ⎧ | 4m3−4m=0 | |
| ⎩ | m3−4m+3=0 /*(−4) |
|
albo znajdujesz rozwiązania pierwszego równania (łatwe)
4m(m−1)(m+1)=0 i sprawdzasz po kolei, czy są również rozwiązaniami drugiego
10 maj 19:23
iteRacj@:
W którym miejscu rozwiązania rozpatrujesz błędne przypadki?
10 maj 19:25
matura sprawdzenie: Ogólnie we wszystkich rozwiązaniam na internecie, które teraz są robią tak, że najpierw
rozwiązywali 1 układ i wyznaczali 3 rózne m i podstawiali do drugiego i wykluczając tym błedne
ja zrobiłem własnie dodawaniem stronami i odrazu miałem właściwe m tylko czy tak było od razu
można?
10 maj 19:26
iteRacj@:
Można, to jest ten sam współczynnik, więc tworzy się układ równań.
A przy tak jak tutaj dobranych współczynnikach otrzymuje się równanie liniowe i rozwiązanie
jest szybsze.
10 maj 19:31
Ckegn: ja obliczylem m z pierwszego, m z drugiego i wzialem czesc wspolna m−ów czyli m=1
10 maj 20:31