Oblicz wspolczynniki...
Ewa: Oblicz wspolczynniki a,b,c, funkcji kwadratowej f okreslonej wzorem f(x) = ax2+bx+c , wiedzac,
ze :
a) wykresem jest parabola o wierzcholku w punkcie (2, 1), a liczba 3 jest miejscem zerowym tej
funkcji ,
b) funkcja ma dwa miejsca zerowe −2 i 4 oraz f(0)=16,
c) miejscami zerowymi sa liczby 1 i −3, a jej wykresem jest parabola, do ktorej jest styczna
prosta o rownaniu y= −4.
10 maj 15:22
janek191:

a) f(x) = a x
2 + b x + c
W = ( 2, 1)
więc
f(x) = a*(x − 2)
2 + 1
oraz f(3) = 0 ⇒ a*( 0 − 2)
2 + 1 = 0
4 a + 1 = 0
4 a = − 1
a = −0,25
dlatego
f(x) = − 0,25*(x − 2)
2 + 1 = − 0,25*( x
2 − 4 x + 4) + 1 = − 0,25 x
2 + x
a = − 0,25
b = 1
c = 0
10 maj 16:20
janek191:

b) f(x) = a x
2 + b x + c
x
1 = −2 x
2 = 4 f(0) = 16
więc
f(x) = a*( x + 2)*( x − 4)
oraz
f(0) = 16 ⇒ a*(0+2)*(0 − 4) = 16
− 8 a = 16
a = 2
wiec
f(x) = 2*( x + 2)*(x − 4) = 2*( x
2 − 4 x + 2 x − 8) = 2 x
2 −4 x − 16
a = 2 b = − 4 c = − 16
====================
10 maj 16:25
Jerzy:
Jakiś problem c) ?
10 maj 16:31
janek191:

c) x
1 = −3 x
2 = 1 Równanie stycznej y = − 4 ⇒ q = − 4
Mamy
więc
f(x) = a*( x + 1)
2 − 4
oraz f( 1) = 0 ⇒ a*( 1 + 1)
2 − 4 = 0
4 a − 4 = 0
a = 1
f(x) = 1*(x + 1)
2 − 4 = x
2 + 2 x + 1 − 4 = x
2 + 2 x − 3
a = 1 b = 2 c = − 3
10 maj 16:33
janek191:

Poprawka − 16.20
Tam powinno być:
f(3) = 0 ⇒ a*(3 − 2)
2 + 1 = 0
a + 1 = 0
a = − 1
więc
f(x) = − 1*(x − 2)
2 + 1 = − ( x
2 − 4 x + 4) + 1 = − x
2 + 4 x − 3
a = − 1 b = 4 c = − 3
=======================
10 maj 17:04
Ewa: Wielkie dzieki .
10 maj 17:40