PW: Z równania sinx=sin2y wynika międy innymi, że może być
(0) x = 2y
(nie jest to jedyna możliwość, ale sprawdźmy co z niej wynika):
2sin(16y)sin(16y)+5cos(16y) = 4
2sin
2(16y)+5cos(16y) = 4
2(1−cos
2(16y))+5cos(16y) = 4
Oznaczmy,
(1) cos(16y) = z, z∊<−1, 1>
2 − 2z
2+5z = 4
(2) 2z
2−5z+2 = 0
Δ=5
2−4•2•2 = 9,
√Δ=3
| | 5−3 | | 1 | | 5+3 | |
z1= |
| = |
| , z2 = |
| = 2 |
| | 2•2 | | 2 | | 4 | |
Tylko rozwiązanie z
1 spełnia warunek (1), a więc
i przy założeniu, że 16y∊<0, 2π)
| | π | | π | |
16y = |
| lub 16y = 2π− |
| |
| | 3 | | 3 | |
i w konsekwencji
Rozwiązaniami są pary
| | π | | π | | 5π | | 5π | |
( |
| , |
| ), ( |
| , |
| ). |
| | 24 | | 48 | | 24 | | 48 | |
Ponieważ wniosek, że z sinx=sin2y wynika (0) nie jest jedynym wnioskiem, a rozwiązanie równania
(3) nie jest kompletne, podane rozwiązania są tylko szczególnymi rozwiązaniami układu.
Pełne rozwiązanie wymaga uwzględnienia wszystkich możliwości.