rozwiąż równanie
Tepes: a) x2(x−1)(x+5)=0
b) x3−8x2+16x=0
c) x(x2−4x)=0
d) (x2+x)(x−6)=0
8 maj 21:37
Tepes: w c) można delte wyliczyć raczej z nawiasu
8 maj 21:39
Jerzy:
Nie. Wyłącz x z nawiasu.
8 maj 21:40
Leszek: Lepiej przeprowadz rozklad na czynniki :
d) x(x+1)(x−6) = 0 ⇒ x=0 lub x= −1 lub x= 6
8 maj 21:41
Tepes: z tego delte wyliczę?
8 maj 21:57
Jerzy:
c) ...... x2(x − 4) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 4 ( i bez Δ )
8 maj 22:19
Jerzy:
W każym przykładzie wystarczy rozłożyć wielomian na czynniki, bez liczenia wyróżnika.
8 maj 22:22
Jerzy:
No... oprócz pierwszego,bo już jest rozłożony.
8 maj 22:23