matrzszr
a47: matura rozszerzona
Witam, jutro matma rozszerzona i jak wiadomo pojawiają się co rok zadania z parametrem.Nie
stanowią one az takiego problermu, ale cały czas mam wątpliwosci co do jednej
rzeczy.Mianowicie zazwyczaj mamy mieć 2 rozne rozwiazania, wtedy dajemy warunek Δ>0.Czy jest
bedzie trzeba podac 2 rozwiazania bez uzwglednienia ''rowne'', to trzeba dac Δ≥0?
8 maj 20:45
a47: ''rozne'' mialem na mysli
8 maj 20:46
Maciess: Była kiedys dyskusja na ten temat i jak dobrze pamiętam pan PW rozwiał wątpliwości. Wg
tego co podaje CKE dwa pierwiastki to Δ>0.
8 maj 20:48
a47: w kazdym przypadku, dwa to Δ>0?
8 maj 20:54
Maciess: Tak, x0(2) to jedno rozwiązanie
8 maj 20:57
olek: nie, jesli:
dwa rozwiazania to delta≥0
dwa rozne>0
jeden delta=0
8 maj 21:32
a47: no własnie milion opcji i opinii, skad mam wiedziec ktora jest poprawna?
8 maj 21:55
trup: @a47
jeśli w poleceniu znajdujesz następujący ciąg liter : D W A R Ó Ż N E R O Z W I Ą Z A N I A
to delta >0
jeśli w poleceniu znajdujesz następujący ciąg liter : D W A R O Z W I Ą Z A N I A
to delta≥0
8 maj 22:02
PW: Mylisz się (źle byłeś uczony). Myślisz, że równanie
x2+2x+1 = 0
ma dwa rozwiązania?
9 maj 00:09
Ckegn: Z tego co MNIE uczono to funkcja (x+1)[2] ma jeden pierwiastek dwukrotny x=−1 lub mowiac
inaczeh, dwa takie same pierwiastki x=−1 i x=−1
9 maj 06:24
monik sugalska: matematykaπΔ ≠≠≠≠≠≠78456
9 maj 11:08
monik sugalska:
9 maj 11:09
Leszek: (x+1)2 = 0 ⇒ x=−1 , jest to jeden pierwiastek podwojny , a nie dwa pierwiastki takie same !
!
Patrz twierdzenie o pierwiastku wielokrotnym wielomianu ! ! !
9 maj 13:04
a47: no i prosze nie bylo zadania z parametrem w funkcji kwadratowej xd
9 maj 14:27