pochodna
gs: Dlaczego przy zadaniach typu Styczna do wykresu funkcji :f(x)=x2−8x−1 jest równoległa do
prostej o równaniu y=2x−4
Odcieta punktu styczności wynosi ?
porównuje się pochodną do współczynnika 'a' czyli w tym wypadku 2 skoro ma byc rownolegla,a nie
współczynnik 'a' tej stycznej ze wzoru na styczna?
8 maj 20:27
trup: moglbys napisac jakos bardziej zrozumiale?
8 maj 20:40
the foxi:
skoro styczna jest równoległa do danej prostej, jej współczynnik kierunkowy jest równy 2 ⇒
f'(x0)=2
f'(x)=2x−8 ⇒ x0=5
8 maj 20:43
Mila:

k: y=2x−4
f(x)=x
2−8x−1
f'(x)=2x−8
s: y=f'(x
0)*(x−x
0)+y
0
Nie masz podanego punktu styczności i należy go obliczyć
s ||k⇔
f'(x
0)=2
2*x
0−8=2
2x
0=10
x
0=5
y
0=f(5)=5
2−8*5−1=25−41=−16
Styczna :
s: y=2*(x−5)−16
s: y=2x−26
8 maj 20:48