matematykaszkolna.pl
Matematyka rozszerzona a OM maat-fiz: Czy mając 70−80 z matmy rozszerzonej w 2 klasie mam szanse na olimpiadę matematyczną?
8 maj 16:15
ICSP: nie
8 maj 16:19
the foxi: matura a olimpiada to dwie inne rzeczy, nie ma co porównywać
8 maj 16:21
ABC: olimpiada to dość specyficzne zadania
8 maj 16:23
vgxny: Zależy czy zamierzasz dalej ćwiczyć. Jeśli planujesz się teraz zatrzymać i ten wynik Cię satysfakcjonuje to według mnie nie ma szans, ale jeśli przyłożysz się mocniej do nauki to możesz próbować, nic nie stracisz.
8 maj 16:36
Mądrala: Jasne, że masz szanse. Aczkolwiek rzeczywiście porównywanie wyników z matur nie ma tu sensu, bo to dwie różne bajki. W każdym razie uczciwą pracą można osiągnąć wszystko. Jeśli Ci na tym zależy, idź i walcz. Nawet jeśli się nie uda wygrać, na pewno będzie to niezapomniane doświadczenie ( jak wszystkie olimpiady 😝), pierwsze poważniejsze starcie ze stresem egzaminacyjnym i sporo nowej wiedzy (bo jednak wiedza na olimpiadę to co innego niż wiedza w szkole). Nawet jeśli Ci się nie uda zdobyć zwolnienia z matury, mając wiedzę olimpijczyka, rozpykasz ją z zamkniętymi oczami. Powodzenia!
8 maj 16:38
maat-fiz: a czy można podchodzić również na studiach
8 maj 20:04
trup: @ICSP co ty sie jakis taki oslizgly zrobiles ostatnimi czasy
8 maj 20:08
Maciess: Olimpiada jest dla uczniów szkół srednich o ile mi wiadomo. Jak nie OM to przynajmniej powalcz o indeksy.
8 maj 20:08
ICSP: Odpowiedziałem krótko i konkretnie na zadane pytanie. Uczniowie do olimpiady matematycznej przygotowują się od początku liceum jak nie jeszcze za czasów gimnazjum. W 6 miesięcy raczej nie da się nadrobić takiego materiału. W szczególności, że 80% matury rozszerzonej nie jest jakimś super wynikiem na ucznia po II klasie.
8 maj 20:12
Leszek: Zadania na olimpiadzie z matematyki sa na poziomie I roku matematyki na uniwersytetach ! ! Sa dobre podreczniki ze zbiorem zadan przygotowujacych do olimpiady , w szkole sredniej takich zadan nie przerabia sie ! !
8 maj 21:33