kwadrat
Love: Rozszerzenie
Niech A będzie wierzchołkiem kwadratu, a M środkiem przeciwległego boku. Na przekątnej kwadratu
wychodzącej z wierzchołka A wybrano punkt P tak, aby |AP| = |MP|.
Obliczyć, w jakim stosunku punkt P dzieli przekatną kwadratu.
8 maj 15:52
PW: Plan rozwiązania metodami geometrii analitycznej
Niech kwadrat ma bok o długości 2 (dla ułatwienia rachunków, niezależnie od długości boku
proporcje odcinków sa takie same).
Umieśćmy ten kwadrat w układzie współrzędnych, tak by A = (0, 0) i boki były rówoległe do osi
układu, M = (2, 1).
Równanie prostej AM ma postać
Punkt P leży na symetralnej odcinka AM. Umiemy napisać równanie tej symetralnej (prosta
prostopadła do prostej (1), przechodząca przez środek odcinka AM). Niech równanie symetralnej
ma postać (2) − sam napisz jak ono wygląda)
Punkt P leży również na prostej zawierającej przekątną kwadratu, to znaczy na prostej
(3) y = x.
Układ równań (2) i (3) daje współrzędne punktu P.
Liczymy |AP|, długość przekątnej (2
√2) i stosunek |AP| do 2
√2−|AP|.
8 maj 18:36
Eta:

|RN|=y=a−x , x∊(0,a) ,|AP|=y
√2=(a−x)
√2 i |PC|=|PS|+|SC|= x
√2=a
√2= (a+x)
√2
to
w ΔRMP : |RM|=a+x , |PR|=x , |PM|=|AP|=(a−x)
√2
z tw. Pitagorasa
[(a−x)
√2]
2=x
2+(a+x)
2 ⇒ ............ a
2−6ax=0 /: a≠0
to 6x=a
zatem:
| |AP| | | 6x−x | | 5 | |
| = |
| = |
| |
| |PC| | | 6x+x | | 7 | |
|AP| : |PC|=5 :7
=============
8 maj 18:50
Mila:

Punkt P leży na przecięciu prostej AC i symetralnej AM
A=(0,0), M=(2,4)
1) prosta AM
m: y=2x
c: y=x prosta AC
2) Symetralna AM
S=(1,2) − środek AM
3) Punkt przecięcia prostych :
4)
============
8 maj 20:31