Element odwrotny
Ala : Znaleźć, jeśli istnieje element odwrotny do k modulo n
4.17.1. k = 35, n = 101
4.17.2. k = 16, n = 286
Ktoś coś?
8 maj 15:28
Bleee:
Ktoś coś... Znasz teorie? Jest odpowiednia 'procedura' na znajdowanie elementu odwrotnego.
Jakbyś nie spal/−a na wykładach i ćwiczeniach to by nie było tematu.
8 maj 15:30
Ala : Jak nie chcesz pomóc to po co się odzywasz?
8 maj 15:52
Ala : Bycie chamskim dla kogoś kto po prostu czegoś nie wie to słaby sposób na podbudowanie własnego
ego
8 maj 15:53
ABC:
było na tym forum setki razy, rozszerzony algorytm Euklidesa, Mila to pisała i inni, jeden raz
ja mogę napisać
101=2*35+31 ⇒ 31=101−2*35
35=1*31+4 ⇒ 4=35−1*31
31=7*4+3 ⇒ 3=31−7*4
4=1*3+1 ⇒1=4−1*3 (***)
3=3*1+0
zaczynając od (***) idziemy do góry używając równości po "⇒" i otrzymujemy
1=26*35−9*101
elementem odwrotnym do 35 jest zatem 26
8 maj 16:40
Mariusz:
101 = 2*35+31
35 = 1*31+4
31 = 7*4+3
4 = 1*3 +1
1 = 1*4 − 1*3
3=1*31−7*4
1 = 8*4 − 1*31
4=35−31
1 = 8*(35−31) − 1*31
1 = 8*35 − 9*31
31 = 101 − 2*35
1 = 8*35 − 9(101 − 2*35)
1 = 8*35 +18*35−9*101
1 = 26*35 − 9*101
Element odwrotny to 26
Co do 2. to element odwrotny nie istnieje
Ala on taki już jest , uważa się za geniusza a dodatkowo jeśli czegoś nie umie policzyć
to okłamuje użytkownika że tego nie można zrobić
8 maj 16:48