pochodna
Megi: hej mam obliczyć pochodną funkcji z wart bezwzględną pomoże ktoś?

|x(x−2)(x−4)| =
8 maj 14:08
Bleee:
Pochodną mkzna policzyć poza punktami x=0 x=2 x=4
Podziel funkcje na dwie (w zależności od tego czy wyrażenie pod modułem będzie dodatnie czy
ujemne)
8 maj 14:14
piotr: Wskazówka:
|x(x−2)(x−4)|= √(x(x−2)(x−4))2
8 maj 14:20
Megi: piotr biorę do potegi 1/2 i potem wzór na mnożenie?
8 maj 15:07
Jerzy:
Będzie prościej , jak najpierw wymnozysz wszystko pod pierwiastkiem.Potem pochodna funkcji
złożonej.
8 maj 16:15
Megi: nie wychodzi mi
| | 1 | |
mam √(x3−6x2+8x)2 i z tego pochodna to |
| * (3x2−12x+8) * (x3−6x2+8x)1/2 ? |
| | 2 | |
8 maj 18:13
Jerzy:
Nie.
| | 1 | |
(√f(x))’ = |
| *f’(x) |
| | 2√f(x) | |
8 maj 19:54