matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
majka:
Do wykresu funkcji f(x)=a
x
należy punkt (log
2
3;9). Oblicz a
20 lut 16:20
Basia:
f(log
2
3)=9 a
log
2
3
= 9 log
2
3=b 2
b
=3 9=3
2
=(2
b
)
2
= 2
2b
a
log
2
3
= 2
2b
log
2
(a
log
2
3
) = log
2
(2
2b
) log
2
3*log
2
a = 2b = 2log
2
3 /:log
2
3 log
2
a = 2 a=2
2
=4
20 lut 18:52