|5−x| | ||
Jeśli f(x)= | , to granica limx→5 f(x): | |
2x−10 |
1 | ||
A. jest równa | ||
2 |
−1 | ||
B. jest równa | ||
2 |
5 − x | x − 5 | 1 | ||||
Dla x ≤ 5 f(x) = | = − | = − | ||||
2(x − 5) | 2(x − 5) | 2 |
x − 5 | 1 | |||
Dla x > 5 f(x) = | = | |||
2(x − 5) | 2 |
1 | ||
Zauważ, że x − 5 się skraca i po skróceniu zostaje : − | ||
2 |
1 | 1 | |||
Na lewo od 5 masz funkcję stałą : f(x) = − | , a na prawo f(X) = | |||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |