napoj
Scyzoryk: Rozcienczono 450 ml soku wisniowego z woda w stosunku 1: 10
Ile napoju otrzymano ?
7 maj 21:11
ICSP:
450 ml − sok
4500 ml − wody
−−−−−−−−−−−−−−− +
7 maj 21:12
Scyzoryk: 4950 ml dzieki juz wiem
7 maj 21:16
ICSP: W której klasie dają teraz takie "zadania" ?
7 maj 21:16
Jerzy:
8 podstawowa.
7 maj 21:17
ICSP: Obstawiałem 5

To kiedy oni poznają wzory skróconego mnożenia czy chociażby twierdzenie Pitagorasa?
W liceum dopiero ?
7 maj 21:18
Scyzoryk: Wzory skroconego mnozenia i tw ierdzenie Pitagorasa poznalismy
7 maj 21:25
PW: Gdzieś wyczytałem (chyba w komentarzu do podstwy programowej), że nie trzeba wymagać od uczniów
znajomości wzorów skróconego mnożenia. Nie muszą opanować wzoru, np.
(a+b)2 = a2+2ab+b2,
Wystarczy, że będą umieli wymnożyc
(a+b)2 = (a+b)(a+b) = ...
8 maj 09:16
Scyzoryk: Zapytalem dlatego ze myslalem ze musze wziac 9 czesci wody i jedna czesc soku zeby miec
stosunek 1:10
Moje myslenie bylo jednak bledne . Nalezy wziac 10 czesci wody
8 maj 09:19
ICSP: Na jedną jednostkę soku przypada 10 jednostek wody.
W ten sposób to czytaj a nie powinno być problemów.
8 maj 09:41