fizyka
żabcia: Czy mógłby ktoś krok po kroku rozwiązać to zadanie poniżej? Najlepiej dokładnie tłumacząc co
robi i wypisując używane wzory. Jestem kompletnie zielona z fizyki, a muszę coś z tego
zaczaić. Z góry dziękuję za pomoc :'(
Przez ruchomy bloczek w kształcie walca o masie M i promieniu R, przewieszono linę, na której
po obu stronach zawieszono ciężarki o masach m1 oraz m2. Znaleźć przyspieszenie układu,
uwzględniając ruch obrotowy bloczka.
7 maj 21:06
żabcia: Nikt nie da rady mi pomóc?
7 maj 22:39
jc:
m
1a=m
1g − N
1
−m
2a=m
2g − N
2
(N
1−N
2)R= I (a/R)
N
1, N
2 siły z jaką lina ciągnie ciężarki do góry
teraz wystarczy wyeliminować N
1, N
2
7 maj 23:09