Koła i Okręgi
noname:

Rysunek jest nie dokładny

a) Porównaj obwód dużego koła na rysunku obok z sumą obwodów dwóch mniejszych kół
b) Znajdź promień r okręgu, którego długość jest równa sumie długości wszystkich trzech
okręgów przedstawionych obok. Jaka jest zależność między długością r a promieniami
narysowanych okręgów?
Proszę o pomoc
7 maj 19:11
wredulus_pospolitus:
rozumiem że ta kropka na środka oznacza punkty styczności tych mniejszych okręgów a nie środek
największego okręgu
tak
7 maj 19:25
wredulus_pospolitus:
wybacz, ale rysunek (jako że jest niedokładny) niesie ze sobą wiele niedopowiedzeń
7 maj 19:26
noname: @wredulus pospolitus właśnie ta środkowa kropka miała być środkiem największego okręgu
7 maj 19:27
wredulus_pospolitus:
A te 3 cm i 2 cm oznaczają odległość czego od czego ?
7 maj 19:27
noname: 3 cm to długość tego 1 koła, tak samo 2 cm to długość tego drugiego (oczywiście chodzi o te
które są w tym największym)
7 maj 19:30
noname: lub inaczej, są to długości tych dwóch okręgów w środku największego od ich brzegu do środka
największego okręgu
7 maj 19:33
noname:

tak wygląda w książce
7 maj 19:38
wredulus_pospolitus:
czyli środki okręgów są WSPÓŁLINIOWE, tak ?!
7 maj 19:44
noname: no tak
7 maj 19:45
wredulus_pospolitus:
(b) "którego długość jest równa sumie długości wszystkich trzech okręgów przedstawionych obok"
ale długości czego tych okręgów
7 maj 19:48
noname: tak, chodzi o długości tych 3 okręgów
7 maj 19:56
Bleee:
(a) Ob = 2πr = πd
Gdzie d to średnica okregu
Wiec mamy
Obduży = πdduży = 5π
Obmały + Obśredni = πdmały + πdśredni = π(2+3) = 5π
7 maj 20:03
noname: @Bleee Dziękuję!
7 maj 20:06