KOMBINATORYKA MATURA
WiemZeNicNieWiem: Zadanie. 15 (0−3 pkt)
Wiedząc, że arkusz maturalny z matematyki na poziomie podstawowym ma 25 pytań zamkniętych,
gdzie na każde z nich można udzielić odpowiedzi ze zbioru {A,B,C,D}, oblicz na ile sposobów
Centralna Komisja Egzaminacyjna może wydrukować różnych wersji arkuszy. Odpowiedź porównaj z
liczbą osób przystępujących do egzaminu maturalnego w roku 2019 (ok. 260 000).
Pomoże ktoś? Zadanie z poziomu rozszerzonego
7 maj 18:04
ziemia jest płaska: 425
7 maj 18:06
WiemZeNicNieWiem: Potrzebuję pewnej informacji! Spotkałem się z kilkoma odpowiedziami :'(
7 maj 18:08
wredulus_pospolitus:
Każda zadanie może mieć jedną z 4 możliwych odpowiedzi ... zadań jest 25 ... a więc masz 425
możliwych ciągów odpowiedzi: (A,B,C,A,D,B, ...)
7 maj 18:22
WiemZeNicNieWiem: Przedstawię swój model na mniejszych danych.
Dajmy na to, że mamy 2 zadania zamknięte i 3 możliwości do wyboru A,B lub C.
Liczę więc wszystkie możliwości:
(pierwsze zadanie, drugie zadanie): AA BB CC AB BA AC CA BC CB − i tutaj wychodzi 9 możliwości.
Czyli (liczba odpowiedzi)
Liczba pytań => 3
2 = 9
Niektórzy mogą sądzić, że lepszym modelem jest 3!*2, ale liczą oni tym sposobem różnicę
pomiędzy A'A i AA', coś ala kolejność zamalowania kratki na karcie odpowiedzi, jak ktoś widzi
błąd w moim rozumowaniu to proszę napisać
7 maj 18:49
wredulus_pospolitus:
co to niby ma znaczyć A'A i AA'

toć 3
2 odpowiada temu co napisałem i jak i 'płaskoziemca'
7 maj 18:53
WiemZeNicNieWiem: oj zapędziłem się w myśleniu, ale od innych osób (nie tutaj) otrzymałem odpowiedź 4!*25 lub też
(4!)(25), więc jak to wytłumaczyć im, że źle?
7 maj 18:59
WiemZeNicNieWiem: 4!25
7 maj 18:59
Ceasar: No bo w każdym z 25 zadań masz wybrać tylko jedną odpowiedź, a 4! wskazuje na to że numerujemy
odpowiedzi od 1 do 4
7 maj 19:01
wredulus_pospolitus:
Parę spraw:
1) KOLEJNOŚĆ zadań jest ustalona, konkretna i NIEZMIENNA (każdy dostanie zadania w dokładnie
tej samej kolejności)
2) Może się zmienić tylko kolejność odpowiedzi A, B, C, D dla każdego z zadań
3)
Czy chodzi nam o to ile różnych wersji ustawień odpowiedzi A,B,C,D może być (4! dla każdego z
zadań)
Czy ile różnych szablonów odpowiedzi może być (1 − A , 2 − B, 3 − D, 4 ...) wtedy to jest 4 dla
każdego z zadań
7 maj 19:23
WiemZeNicNieWiem: Kolejność pytań pozostaje stała, lecz mogą zmieniać się warianty odpowiedzi.
7 maj 19:30
PW: Kazali policzyć ile można stworzyć różnych wersji arkuszy.
Przy założeniu, że w każdej wersji są te same zadania (25 zadań, na każdym arkuszu w tej samej
kolejności), a zmienia się kolejność proponowanych odpowiedzi
Odpowiedź: 4!25
Ponieważ już 4!4=331776 > 260000, liczba możliwych różnych arkuszy znacznie przekracza liczbę
zdających.
Przy założeniu, że w każdej wersji są te same zadania (25 zadań, na każdym arkuszu w tej samej
kolejności), a zestawy uznajemy za różne, gdy poprawna odpowiedź jest na innym miejscu czyli
przestawiamy tylko poprawną odpowiedź
Odpowiedź: 425
Ponieważ już 49=262144 > 260000, liczba możliwych różnych arkuszy znacznie przekracza liczbę
zdających.
7 maj 20:15
WiemZeNicNieWiem: Ok, rozumiem już. Jeśli autorowi zadania chodziło o "brak możliwości ściągania", czyli
przestawianie tylko
odpowiedzi prawidłowej to jest to 4
25.
Jeśli zaś autor pozostawia dowolność, czyli można przestawiać wszystkie odpowiedzi to jest to
(4!)
25
ZAMYKAM
7 maj 22:45