a | b | |||
Udowodnij, że liczby | oraz | są względnie pierwsze. | ||
NWD(a,b) | NWD(a.b) |
a | |
= k | |
NWD(a,b) |
b | |
= n | |
NWD(a,b) |
a | a | a * NWW(a,b) | NWW(a,b) | ||||
= | = | = | |||||
NWD(a,b) | a * bNWW(a,b) | a * b | b |
αa | βb | a | b | a | ||||||
1 = | + | = α | +β | ⇒ | + | |||||
NWD(a,b) | NWD(a,b) | NWD(a,b) | NWD(a,b) | NWD(a,b) |
b | ||
są względnie pierwsze | ||
NWD(a,b) |
NWW(a,b) | ||
wredulus pospolitus Mój błąd, wydawało mi się że uzasadnienie tego że liczby | i | |
a |
NWW(a,b) | ||
są względnie pierwsze będzie proste, ale po przemyśleniu tego okazuje się że | ||
b |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |