Matura matematyka - ocenianie.
fiodorow40@gmail.com: Witam.
Nie wiem czy dobrze trafiłem, ale chciałbym zadać jedno pytanie związane z maturą z matematyki
2019r pp
Chodzi mi dokładnie o zadanie 30 i 32.
Zadanie 30 jest za 2pkt, rozwiązałem zadanie bez żadnego wzoru (robiąc po swojemu, najprostszą
metodą)
Zadanie 32 jest za 4pkt, tutaj napisałem wzór, ale policzyłem znowu po swojemu, najprostszą
metodą.
W obu zadaniach miałem dobre wyniki, czy robiąc je bez wzorów dostanę odpowiednio 2 i 4 pkt czy
połowę lub wcale?
Obawiam się, że od tego zależy to czy zdam, czy nie...
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam
7 maj 17:17
trup: no to moze napisz jak je zrobiles...?
7 maj 17:19
wredulus_pospolitus:
zad 30 −−− co to znaczy 'najprostszą metodą' ? Co DOKŁADNIE napisałeś
7 maj 17:20
fiodorow40@gmail.com: 1x1=1n 2x1=2p
1x2=2p 2x2=4p
1x3=3n 2x3=6p
1x4=4p 2x4=8p
1x5=5n 2x5=10p ....
odp: Prawdopodobieństwo zdarzenia A = 9/25
7 maj 17:25
fiodorow40@gmail.com: Zadanie 32
W brudnopisie wyliczyłem że a1 = 26
Później przepisałem to w ten sposób−
a1=26
a2=22
a3=18
a4=14
a5=10
a6=6
a7=2
a8=(−2)
a9=(−6)
a10=(−10)
.....
a27=(−78)
Odp a1 = 26 k = 27
7 maj 17:30
fiodorow40@gmail.com: Jak myślicie ile z to może być punktów?
7 maj 17:30
Maciess: Po prostu wyznaczyłeś wszystkie zdarzenia elementarne i wybrałeś te, które cie interesują. Jest
to jedną z metoda pokazywanych w szkole i nic w tym złego raczej nie ma. Mogą sie jedynie
przyczepić do tego "p" i "n" bo ten zapis wygląda dziwnie

Ale zadanie rozwiązane, wynik
poprawny
7 maj 17:31
fiodorow40@gmail.com: Osobiście nie chciałem pisać matury, zostałem zmuszony przez rodziców i babcie

Brakuje mi 4−3pkt do 30%, a za te zadania można zdobyć 6. Jeśli będzie zdana to ten papierek im
dam bo mi jest niepotrzebny hehe.
Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź i życzę miłego dnia.
Pozdrawiam.
7 maj 17:38
wredulus_pospolitus:
30 −−− na czysto napisałeś wszystkie możliwości? Ok
32 −−− tylko w brudnopisie wyliczałeś a
1 
Na czysto tylko napisałeś ile wynosi a
1
7 maj 17:40
fiodorow40@gmail.com: W brudnopisie liczyłem ile będzie a1, i sprawdziłem czy wszystko się zgadza, później całość
przepisałem, podstawiając do każdego a liczbę, 30 tak samo.
7 maj 17:50
wredulus_pospolitus:
za 30 dostaniesz 2 pkt
za 32 jeżeli na czysto NIE LICZYŁEŚ a1 tylko po prostu napisałeś a1 = 26 to pewnie dostaniesz
1−2 pkt
7 maj 17:55
siostra: p3∫8∧11∫
27 maj 22:05