pochodna, a styczna
pochodna: Jaki jest związek między pochodną, a styczną? Czy pochodną w punkcie funkcji, może
interpretować, jako styczną do niej w tym punkcie?
7 maj 16:18
janek191:
To jest współczynnik kierunkowy stycznej.
7 maj 16:20
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz (to znaczy to samo co janek napisał): wartość pochodnej funkcji f(x) w punkcie
xo jest równy tangensowi kąta stycznej z osią OX
7 maj 16:24
pochodna: @janek191, dzięki! A może coś jeszcze powiedzieć o związku między pochodną, a styczną? Czy
wyłącznie współczynnik kierunkowy?
7 maj 16:24
pochodna: A więc przy funckji y=|x| w punkcie x=0, nie mamy pochodnej, ponieważ nie można poprowadzić w
tym punkcie stycznej?
7 maj 16:26
wredulus_pospolitus:
nie ... styczną można poprowadzić i to nie jedną
... problem jest własnie to
i to nie jedną
7 maj 16:40
wredulus_pospolitus:

każda z tych kolorowych prostych jest styczną do f(x) = |x| w punkcie x
o = 0
7 maj 16:41
mat: Nie no, nie ma stycznej w 0 tak jak napisał pochodna
7 maj 16:42
mat: Oj chyba nie do końca tak jest
7 maj 16:43
wredulus_pospolitus:
mat ... STYCZNA (a raczej styczne) do wykresu f(x) = |x| istnieje (patrz definicja stycznej),
ale pochodna nie istnieje ponieważ ów stycznych jest więcej niż jedna
7 maj 16:44
mat: Tzn dla mnie nie ma sensu o mówienie o stycznej w odosobnionym punkcie (0,0). Zawsze bierzemy
pewien fragment krzywej która go zawiera
7 maj 16:47
wredulus_pospolitus:
Nie bardzo Ciebie teraz rozumiem o co Ci chodzi.
7 maj 16:49
mat: Szukając stycznej w punkcie (0,0) powinienem wziąć kawałek (otoczenie) wykresu y=|x| z prawej
i lewej
7 maj 16:53
wredulus_pospolitus:
Dobra ... przyznaję się − jeżeli się wybierze definicję stycznej, która DOBRZE opisuje kwestię
stycznej (a nie jak się to 'potocznie' określa) to faktycznie f(x) = |x| nie posiada stycznej.
Jako ciekawostkę podam, że f(x) = √|x| będzie posiadała styczną w punkcie xo = 0, a
pochodnej w tymże punkcie (oczywiście) nie będzie.
7 maj 17:04
wredulus_pospolitus:
Heh ... całe życie inaczej 'podchodziłem' do kwestii stycznej
7 maj 17:04
Satan: Fragment? Myślałem, że styczna i funkcja mają dokładnie jeden punkt wspólny. Też chętnie się
dowiem, o co chodzi
7 maj 17:04
Satan: Macie Panowie definicję?
7 maj 17:05
wredulus_pospolitus:

masz przykład f(x) = x(x
2−1) ... styczna w x
o = −1 ma więcej niż jeden punkt wspólny z f(x)
7 maj 17:09
wredulus_pospolitus:
innym przykładem jest KAŻDA funkcja liniowa, ponieważ styczna do tej funkcji, będzie właśnie tą
funkcją
7 maj 17:11
wredulus_pospolitus:
styczna (wedle definicji) jest funkcją graniczną siecznych wykresu f(x) przechodzących przez
xo oraz x (gdzie x−> xo)
7 maj 17:13
wredulus_pospolitus:

a więc:
7 maj 17:17