.
.: W jaki sposób znaleźć wspólny mianownik dla tych wyrażeń?
20 lut 16:18
.: up
20 lut 16:58
Godzio:
| (x+2)(x2+x) | | (x+3)*x2 | |
| − |
| analogicznie 2 |
| x2(x2+x) | | x(x2+x) | |
20 lut 17:14
satya: godzio, chyba nie masz racji
w końcu x2 + x = x(x+1)
czyli będzie mianownik wspólny x2(x+1)
20 lut 17:31
satya: czyli
| (x+2)(x+1) − x(x+3) | |
|
|
| x2(x+1) | |
nie uważasz?
20 lut 17:35
Godzio:
też prawda

ale u mnie tez jest dobrze tyle ze wiecej liczenia
| (x+2)(x2+x) − (x+3)x2 | | x3+3x2+2x − x3−3x2 | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| x2(x2+x) | | x3(x+1) | | x2(x+1) | |
czyli na jedno wyjdzie
20 lut 17:48
satya: niby tak,
ale więcej pisania
20 lut 17:51