Prostopadloscian
Scyzoryk: Stosunek dlugosci krawedzi prostopadloscianu wynosi 1:2 :3
Przekatna prostopadloscianu ma 7 cm
jakie pole ma najmniesza sciana tego prostopadloscianu
7 maj 14:45
Ceasar: x, 2x, 3x − długości krawędzi prostopadłościanu
przekątna = √ x2 + (2x)2 + (3x)2 = √14x2 = √14 x
√14 x = 7
x = 7√14 = √142
Pole najmniejszej ściany = x * 2x = 2 * (√142)2 = 7
7 maj 14:53
Scyzoryk: Moglby ktos wytlumaczyc o co chodzi z tym stosunkiem ?
7 maj 14:53
Scyzoryk: A tak dla 8 klasisty?
7 maj 14:54
Jerzy:
Sosunek długości krawędzi ma sie tak jak stosunek liczb 1: 2 : 3
Np: 1 ,2 ,3 lub 5 , 10 , 15 lub 25 , 50 , 75 ... i tp
7 maj 14:59
Scyzoryk: Panie Jerzy . Jak to sie ma do tego zadania
Chce to zrozumiec bo w piatek mam poprawe z graniastoslupow
7 maj 15:01
Ceasar:

Długość przekątnej podstawy d możemy policzyć z twierdzenia Pitagorasa: a
2 + b
2 = d
2
I tak samo, długość przekątnej x możemy policzyć z twierdzenia Pitagorasa w innym trójkącie:
d
2 + c
2 = x
2
Wstawiamy sobie lewą stronę pierwszego równania w miejsce d
2 w drugim równaniu, i z tego nam
wychodzi że:
a
2 + b
2 + c
2 = x
2
I to jest wzór na przekątną graniastosłupa. Rozumiesz tę część?
7 maj 15:10
Scyzoryk: Tak rozumiem . Wiem jak policzyc dlugosc przekatnej prostopadloscianu
7 maj 15:30
a47: Scyzoryk, tak na ciebie wołają?
7 maj 15:31
Jerzy:
Ponieaż nie masz długości krawedzi, więc nawygodniej przyjąć: x , 2x , 3x , bo
te wartości mają stosunek taki, jak: 1 : 2 : 3
7 maj 15:35
Scyzoryk: tak .
7 maj 15:35
Scyzoryk:

Jak mam wyliczyc x?
7 maj 15:39
Jerzy:
Patrz 14:53
7 maj 15:40
Scyzoryk: Nie mielismy takiego wzoru na dlugosc przekatnej
Poza tym nie rozumiem dlaczego nie x+2x+3x=7 czyli 6x=7 x= 7/6 ?
7 maj 15:43
Jerzy:
Patrz 15:10 72 = a2 + b2 + c2 , a u ciebie a = x , b = 2x , c = 3x
7 maj 15:47
Scyzoryk: Przekatna sciany bocznej bym policzyl tak
np d2= (2x)2+(3x)2
d= √4x2+9x2= √13x2= x√13
7 maj 15:56
Ceasar: No to skoro masz jedną przekątną, i wysokość ściany bocznej (x), to tak samo możesz policzyć
przekątną całego graniastosłupa. Z twierdzenia Pitagorasa
7 maj 15:58
Jerzy:
No i dobrze.Teraz masz trójkąt prostokątny o bokach: x , √13x , 7 .... i tw.Pitagorasa
7 maj 15:59
Scyzoryk: Dobrze dzieki
7 maj 16:06