Olimpiada Matematyczna
gość: Witam. Ostatnio rozwiązywałem zadanie 3 z II etapu OM (link:
https://om.mimuw.edu.pl/static/app_main/problems/om63_2r.pdf), lecz
moje rozwiązanie nie pokrywa się z rozwiązaniem organizatorów. Czy mógłbym prosić o
jego weryfikację i ocenę punktową wg skali olimpijskiej?
Oczywiście bez pośpiechu, to tylko rozrywka.
Załóżmy nie wprost, że istnieje zbiór m+1 liczb niespełniający tezy zadania− nazwijmy go A.
Niech zbiór dzielników pierwszych (z rozkładu) x−tej liczby tego zbioru będzie oznaczany przez
X
x, zaś zbiór dzielników iloczynu pozostałych−przez Y
x. Wówczas zauważmy, że istnieje taka
liczba pierwsza,
która więcej razy powtarza się jako element w zbiorze X
x niż Y
x−
gdyby było inaczej, zbiór Y
x zawierałby wszystkie elementy zbioru X
x, co przeczyłoby
założeniu.
Weźmy jedną z takich liczb i nazwijmy go p
x.
Weźmy liczbę całkowitą y∊A.
Przyjmijmy, że zachodzi warunek p
y=p
x.
Niech zbiór [a
1, a
2, a
3, ..., a
n] oznacza liczbę elementów wynoszących p
x w danym zbiorze.
Wiemy, że
(∑a
i)−a
y<a
y⋀
(∑a
i)−a
x<a
x
⇒a
x<a
y⋀a
y<a
x−sprzeczność.
To wszystko oznacza , że liczby pierwsze [p
1, p
2, ..., p
3, p
(m+1)]
są dzielnikami pierwszymi liczb należących do zbioru (1,2,...,n)
oraz są różne. Jest to sprzeczne z informacją w treści zadania, która mówi, że tych liczb
jest tylko m. Otrzymana sprzeczność kończy rozwiązanie zadania.
Mogą być drobne literówki z powodu zmęczenia − z góry przepraszam.
Generalnie chodzi mi o ocenę samego toku rozumowania.
6 maj 21:08
Adamm:
error 404
6 maj 21:09
gość: Gdzie?
6 maj 21:10
Adamm:
Zbiory mają tą własność, że ich elementy się nie powtarzają.
Więc nie rozumiem tej części:
"Wówczas zauważmy, że istnieje taka liczba pierwsza,
która więcej razy powtarza się jako element w zbiorze Xx niż Yx"
6 maj 21:16
Adamm:
"Niech zbiór [a1, a2, a3, ..., an] oznacza liczbę elementów wynoszących px w danym
zbiorze."
Co to znaczy, że zbiór oznacza liczbę elementów wynoszących px w danym zbiorze?
6 maj 21:26
gość: Zaznaczyłem wcześniej, że chodzi mi o zbiór czynników z rozkładu na czynniki pierwsze.
Skoro to nie zbiór, zamieńmy ten termin na grupa.
Niestety, moja wiedza z logiki ma duże luki −zawsze myślałem, że zbiór to po prostu tablica
wartości
−jak w informatyce.
6 maj 21:27
Adamm:
rozumiem że chodzi o np.
20 = 22*5, i X20 = {22, 5} ?
A przez powtarzanie się, mamy na myśli potęgę?
Np. 2 powtarza się 2 razy, bo 22∊X20 ?
6 maj 21:31
gość: px jest liczbą, która występuje w grupie z rozkładu liczniej niż w grupie z rozkładu
pozostałych liczb.
Zliczamy wystąpienia tej liczby w pozostałych grupach i tworzymy nową tablicę wystąpień
[a1,a2,...,an].
6 maj 21:33
gość: Oczywiście chodzi o potęgę.
6 maj 21:34
gość: Przepraszam za moją ignorancję.
Logiki jeszcze nie miałem, po prostu wpadłem na pomysł i zastanawiałem się, czy jest dobry.
6 maj 21:38
Adamm:
No dobra. Rozumiem to pewnego momentu.
Wyjaśnij ten zapis
[a1, a2, a3, ..., an]
Dlaczego od 1 do n?
Zliczamy potęgi px w zbiorach Xy, gdzie y przebiega zbiór A?
Nie powinien to być wektor o m+1 lub m elementach?
[a1, ..., am] ?
6 maj 21:40
gość: Literówka. Chodziło właśnie o to.
6 maj 21:41
Adamm:
Ale potem oznaczasz to inaczej.
Chodzi tu raczej o odwzorowanie y→ay, gdzie ay to potęga z jaką
px występuje w Xy.
6 maj 21:44
gość: Dokładnie.
6 maj 21:48
Adamm:
Dalej, zakładamy że px występuje z większą potęgą w Xy niż w Yy.
Otrzymujemy sprzeczność.
Przypisując każdej liczbie x∊A jej odpowiednią liczbę pierwszą px,
widzimy że px≠py gdy x≠y, więc mamy m+1 liczb pierwszych w {1, ..., n}
sprzeczność
Dowód niezbyt formalny, chociaż sensowny, i po dość dużych reformacjach
mógłby być zrozumiały.
6 maj 21:56
Adamm:
Poza tym błędów nie widzę, a na olimpiadach się nie znam, więc nie ocenię.
6 maj 21:57
gość: Dziękuję bardzo. Pierwszy raz w życiu "rozwiązałem" zadanie z Olimpiady Matematycznej.
Dziwi mnie, że w rozwiązaniu ze strony użyto bardziej skomplikowanej metody−ta wydaje się
najprostsza.
6 maj 22:00