matematykaszkolna.pl
Olimpiada Matematyczna gość: Witam. Ostatnio rozwiązywałem zadanie 3 z II etapu OM (link: https://om.mimuw.edu.pl/static/app_main/problems/om63_2r.pdf), lecz moje rozwiązanie nie pokrywa się z rozwiązaniem organizatorów. Czy mógłbym prosić o jego weryfikację i ocenę punktową wg skali olimpijskiej? Oczywiście bez pośpiechu, to tylko rozrywka. Załóżmy nie wprost, że istnieje zbiór m+1 liczb niespełniający tezy zadania− nazwijmy go A. Niech zbiór dzielników pierwszych (z rozkładu) x−tej liczby tego zbioru będzie oznaczany przez Xx, zaś zbiór dzielników iloczynu pozostałych−przez Yx. Wówczas zauważmy, że istnieje taka liczba pierwsza, która więcej razy powtarza się jako element w zbiorze Xx niż Yx− gdyby było inaczej, zbiór Yx zawierałby wszystkie elementy zbioru Xx, co przeczyłoby założeniu. Weźmy jedną z takich liczb i nazwijmy go px. Weźmy liczbę całkowitą y∊A. Przyjmijmy, że zachodzi warunek py=px. Niech zbiór [a1, a2, a3, ..., an] oznacza liczbę elementów wynoszących px w danym zbiorze. Wiemy, że (∑ai)−ay<ay⋀ (∑ai)−ax<ax ⇒ax<ay⋀ay<ax−sprzeczność. To wszystko oznacza , że liczby pierwsze [p1, p2, ..., p3, p(m+1)] są dzielnikami pierwszymi liczb należących do zbioru (1,2,...,n) oraz są różne. Jest to sprzeczne z informacją w treści zadania, która mówi, że tych liczb jest tylko m. Otrzymana sprzeczność kończy rozwiązanie zadania. Mogą być drobne literówki z powodu zmęczenia − z góry przepraszam. Generalnie chodzi mi o ocenę samego toku rozumowania.
6 maj 21:08
Adamm: error 404
6 maj 21:09
gość: Gdzie?
6 maj 21:10
Adamm: Zbiory mają tą własność, że ich elementy się nie powtarzają. Więc nie rozumiem tej części: "Wówczas zauważmy, że istnieje taka liczba pierwsza, która więcej razy powtarza się jako element w zbiorze Xx niż Yx"
6 maj 21:16
Adamm: "Niech zbiór [a1, a2, a3, ..., an] oznacza liczbę elementów wynoszących px w danym zbiorze." Co to znaczy, że zbiór oznacza liczbę elementów wynoszących px w danym zbiorze?
6 maj 21:26
gość: Zaznaczyłem wcześniej, że chodzi mi o zbiór czynników z rozkładu na czynniki pierwsze. Skoro to nie zbiór, zamieńmy ten termin na grupa. Niestety, moja wiedza z logiki ma duże luki −zawsze myślałem, że zbiór to po prostu tablica wartości −jak w informatyce.
6 maj 21:27
Adamm: rozumiem że chodzi o np. 20 = 22*5, i X20 = {22, 5} ? A przez powtarzanie się, mamy na myśli potęgę? Np. 2 powtarza się 2 razy, bo 22∊X20 ?
6 maj 21:31
gość: px jest liczbą, która występuje w grupie z rozkładu liczniej niż w grupie z rozkładu pozostałych liczb. Zliczamy wystąpienia tej liczby w pozostałych grupach i tworzymy nową tablicę wystąpień [a1,a2,...,an].
6 maj 21:33
gość: Oczywiście chodzi o potęgę.
6 maj 21:34
gość: Przepraszam za moją ignorancję. Logiki jeszcze nie miałem, po prostu wpadłem na pomysł i zastanawiałem się, czy jest dobry.
6 maj 21:38
Adamm: No dobra. Rozumiem to pewnego momentu. Wyjaśnij ten zapis [a1, a2, a3, ..., an] Dlaczego od 1 do n? Zliczamy potęgi px w zbiorach Xy, gdzie y przebiega zbiór A? Nie powinien to być wektor o m+1 lub m elementach? [a1, ..., am] ?
6 maj 21:40
gość: Literówka. Chodziło właśnie o to.
6 maj 21:41
Adamm: Ale potem oznaczasz to inaczej. Chodzi tu raczej o odwzorowanie y→ay, gdzie ay to potęga z jaką px występuje w Xy.
6 maj 21:44
gość: Dokładnie.
6 maj 21:48
Adamm: Dalej, zakładamy że px występuje z większą potęgą w Xy niż w Yy. Otrzymujemy sprzeczność. Przypisując każdej liczbie x∊A jej odpowiednią liczbę pierwszą px, widzimy że px≠py gdy x≠y, więc mamy m+1 liczb pierwszych w {1, ..., n} sprzeczność Dowód niezbyt formalny, chociaż sensowny, i po dość dużych reformacjach mógłby być zrozumiały.
6 maj 21:56
Adamm: Poza tym błędów nie widzę, a na olimpiadach się nie znam, więc nie ocenię.
6 maj 21:57
gość: Dziękuję bardzo. Pierwszy raz w życiu "rozwiązałem" zadanie z Olimpiady Matematycznej. Dziwi mnie, że w rozwiązaniu ze strony użyto bardziej skomplikowanej metody−ta wydaje się najprostsza.
6 maj 22:00