szesciany
Scyzoryk:

figury od 1 −9 to jednakowe szesciany ktorych objetosc wynosi 72
Pole powierzchni tej bryly jest rowne
6 maj 21:03
ICSP: Zacznij od obliczenia pola powierzchni jednego sześcianu.
6 maj 21:06
Scyzoryk: sa odp
a) 152
b) 160
c) 168
d) 184
e) 216
6 maj 21:07
Scyzoryk: Objetosc jednego szescianu wynosi 8j3
a=2
Pp1 szescianu = 6*a2= 24 j2
6 maj 21:09
ICSP: Teraz wyobraź sobie, że sklejasz ze sobą (na początek) 2 sześciany.
Ile musisz odjąć od 48 aby dostać pole powierzchni takiej bryły ?
6 maj 21:11
Scyzoryk: Jesli skleje ze soba dwa szesciany to trzeba od 48 odjac 8 j 2
Jesli 2 szesciany to 2 pola scian
czyli idac ta droga to jesli sklejam 9 szescianow to 9*24j2 −9*4j2 tak ?
6 maj 21:18
Scyzoryk: Jednak nie bo dostane 180 j2 a takiej odpowiedzi nie mam
6 maj 21:20
ICSP: Musisz policzyć ilość "wspólnych ścian".
Każda taka ściana zabiera z łącznego pola powierzchni wszystkich sześcianów 8 jednostek
powierzchni.
6 maj 21:21
Bleee:
Czemu tylko 9*4j2 odejmujesz?
6 maj 21:23
ICSP: Podejścia są dwa:
I. Masz najpierw 9 sześcianów i zaczynasz je ze sobą łączyć patrząc przy tym ile powierzchni
tracisz.
II. Liczysz ilość ścian niepołączonych dla każdego sześcianu a następnie je sumujesz i mnożysz
przez pole każdej ściany czyli 4. Dla przykładu dla sześcianu 1. masz 5 takich ścian :
3 boczne , 1 dolna , 1 górna
Dla sześcianu 2 masz również 5, dla 3 masz 2 itd.
6 maj 21:24
Scyzoryk: Bleee nie wiem .
ICSP naliczylem 8 wspolnych scian
6 maj 21:29
ICSP: no to jaka będzie powierzchnia którą stracisz podczas ich łączenia ?
6 maj 21:30
Scyzoryk: Strace 16 powierzchni *4j = 64 j 2
216−64= 152 odp a)
Bardzo dziekuje za pomoc
6 maj 21:33
Mila:
1) bez jednej ściany (1)
2) bez jednej ściany (1)
3) bez 4 ścian (4)
4) bez jednej ściany (1)
5) bez 2 ścian (2)
6) bez jednej ściany (1)
7 )bez 4 ścian (4)
8) bez jednej ściany (1)
9) bez jednej ściany (1)
16 ścianek
16*4=64
9*6*4=216
216−64=152
6 maj 21:35