powierzchnia boczna stożka
a47: Zawsze mąci mi to w głowie, a pojawia się na podstawie z matematyki. Przy powierzchni bocznej
stożka bierzemy to samo r i l całego stożka?
6 maj 20:30
janek191:
To samo

P
b = π r*l
6 maj 20:33
janek191:
Gdzie
l = √r2 + h2
6 maj 20:34
a47: Czyli jak mamy podany r z powierzchni bocznej to jest to jednocześnie r całego stożka?
6 maj 20:40
janek191:
r występujące we wzorze na Pb jest promieniem podstawy stożka.
6 maj 20:42
a47: jak to
6 maj 20:45
Mila:
P
b=π*r*l
l− tworząca stożka
Powierzchnia boczna jest wycinkiem koła o promieniu R=l
obwód podstawy stożka (2πr)=Ł
6 maj 21:01