Olowki
ZK:

Olowek ma ksztalt walca o srednicy 8mm i dlugosci 16 cm Projektujemy pudelko o minimalnych
wymiarach tak aby zmiescilo sie w nim 6 olowkow po 3 w dwoch rzedach
Jakie powinny byc wymiary siatki tego pudelka pokazanego na rysunku
1) a= 80mm b= 160mm
2) a= 96 mm b= 160mm
3) a= 80 mm b= 192 mm
4) 96 mm b= 192 mm
6 maj 19:06
Jerzy:
3)
6 maj 19:37
ZK: Mozesz wytlumaczyc ?
6 maj 19:46
Jerzy:
24 + 24 + 16 + 16 = 80
160 + 16+ 16 = 192
6 maj 19:49
wredulus_pospolitus:

a = 2*8mm = 16mm
b = 3*8mm = 24mm
więc jakie wymiary będzie miał szablon z którego wytniemy taką właśnie siatkę
6 maj 19:52
wredulus_pospolitus:
a jakby ktoś chciał być upierdliwy (patrz ja) to tak naprawdę powinno to być troszeczkę więcej
niż 80mm szerokości (co by skleić pudełko można było) a na narysowanej siatce brakuje jeszcze
paru małych elementów
6 maj 19:54
ZK: dzieki
6 maj 19:55