oblicz
Pituś: oblicz
prosze o dokladne wytlumaczenie, krok po kroku
6 maj 17:52
wredulus_pospolitus:
46*123 = 46*(3*4)3 − 46*33*43 = 33*46+3 = 33*49
analogicznie mianownik
6 maj 18:04
wredulus_pospolitus:
tam nie miało być '−' tylko '='
6 maj 18:05
Pituś: że 4 do potęgi pierwszej to wiem skąd się wzięło
123:125=12−2
i jak to sprowadzic do 1/36?
6 maj 18:20
ford:
12−2 liczysz na kalkulatorze naciskając kolejno przyciski:
12 : = =
czyli 12 potem symbol dzielenia, na koniec dwukrotnie znak równości
wynik to 12−2 ≈ 0,0069444
potem wynik całego działania 4 * 0,006944 = 0,0277776
sprawdzasz (kalkulatorem) że to jest równe 1/36
6 maj 18:27
wredulus_pospolitus:
Pituś ... gdybys zrobił jak pokazałem o 18:04 to by było zapewne łatwiej zauważyć 'co i jak'
6 maj 18:28
Mila:
| 46*123 | | 4 | | 4 | | 2 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| 45*125 | | 122 | | 144 | | 72 | | 36 | |
6 maj 18:32