geometria analityczna
00000: | | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Punkty A=( |
| , −1 |
| ), B=(3 |
| , |
| ) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
ABC
o podstawie AB. Ramię BC zawiera się w prostej o równaniu 8x+14y−35=0.
Oblicz współrzędne punktu C i pole tego trójkąta.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jakie obliczenia należy wykonać, aby obliczyć dane punktu C?
6 maj 17:27
PW: Na przykład tak:
Punkt C należy do prostej, która jest prostopadła do AB i przechodzi przez środek AB (to znaczy
znajdujemy równanie symetralnej boku AB).
C należy również do prostej o równaniu 8x+14y−35 = 0.
Rozwiązujemy układ równań.
6 maj 17:38
Mila:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
A=(− |
| ,− |
| ), B=(3 |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
8x+14y−35=0⇔
2)
Symetralna AB
| | 1 | | 3 | | 7 | | 1 | |
(x+ |
| )2+(y+ |
| )2=(x− |
| )2+(y− |
| )2⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2)
C− Punkt przecięcia prostych k i s
3)
Pole Δ:
AB
→=[4,2]
W:
4 2
============
6 maj 18:52
00000: Dziękuję!
6 maj 18:53