walec
ROCK: a) W stożek o kacie rozwarcia 2α wpisano walec, którego wysokość jest równa stednicy podstawy
stożka. Oblicz stosunek objętości walca do stozka przyjmując że tgα=0,25.
b) Dla jakich wartości α zadanie ma rozwiązanie.
6 maj 17:23
wredulus_pospolitus:
na pewno wysokość walca wpisanego jest równa ŚREDNICY podstawy stożka
6 maj 17:27
ROCK: Tak, a cos nie tak?
6 maj 17:39
wredulus_pospolitus:

a)
skorzystaj z prawego rysunku
proporcje ... funkcje trygonometryczne ... i takie tam
b)
| | R | | R | | 1 | |
zadanie będzie miało rozwiązanie jeżeli: tgα < |
| = |
| = |
| |
| | hwalca | | 2R | | 2 | |
6 maj 17:51