CIĄGI
bluee: Zapisz w postaci ułamka algebraicznego sumę 1+2x+3x
2+4x
3+...+nx
x−1, gdzie n
∊N, n>1 i
x
∊R.
W odpowiedzi mam takie coś:
Zauważmy, że
| | xn+1−1 | |
1+2x+3x2+4x3+...+nxx−1=(1+x+x2+x3+x4+...+xn)'=( |
| )' |
| | x−1 | |
| | nxn+1−(n+1)xn+1 | | (n+1)n | |
= |
| ', dla x≠1. Dla x=1 otrzymujemy |
| . |
| | (x−1)2 | | 2 | |
6 maj 15:15
ICSP: tak
6 maj 15:16
bluee: Wiem, że to jest poprawne, tylko tego nie rozumiem.
6 maj 15:18
bluee: Tj. wiem,że pochodna f(x)=xn wynosi f(x)'−nxn−1. Ale nie rozumiem jak to zostało
zastosowane w tym zadaniu.
6 maj 15:20
ICSP: porostu musisz zauważyć, że pochodna funkcji
f(x) = 1 + x + x2 + ... + xn
jest równa
1 + 2x + 3x2 + ... nxn − 1
6 maj 15:22
bluee: Ale pochodna funkcji stałej wynosi 0.
6 maj 15:28
bluee: Tj. Pochodna f(x)=1 wynosi 0,
Pochodna f(x)=ax wynosi a.
6 maj 15:29
Jerzy:
Ale pochodna z x jest równa 1.
6 maj 15:29
bluee: Ale tam jest 1+2x+3x2...
6 maj 15:32
bluee: Czy pochodna nie powinna wynosić 0+2+3*2x+4*3x...
6 maj 15:33
Jerzy:
f(x) = 1 + x + x2 +x3 ....
f'(x) = 0 + 1 + 2x + 3x2 ....
6 maj 15:33
bluee: Ok. Ale w zadaniu nie ma f(x)= 1+x+x2+x3...
Tylko f(x)=1+2x+3x2+4x3....
6 maj 15:35
jc: Można inaczej.
(1−x)(1+2x+3x
2+...+nx
n−1)
= 1 + x+ x
2 + ... + x
n−1 − nx
n
| | 1−xn | |
= |
| − nxn, jeśli x≠1 |
| | 1−x | |
| | 1−xn | | nxn | |
1+2x+3x2+...+nxn−1 = |
| − |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
6 maj 15:40
bluee: Wiem, że można inaczej, ale ja chciałabym zrozumieć kwestie pochodnej.
6 maj 15:42
bluee: Dla mnie to wygląda tak jakby lewa strona równanie stawiła pochodną prawej.
6 maj 15:50
ICSP: Tak, w ogólności właśnie o to chodzi.
6 maj 15:55
bluee: Pierwszy raz spotykam się z takim rozwiązaniem.Czy w takim razie nawis z pochodną nie powinien
być nałożony na lewą stronę równania?
6 maj 16:16
ICSP: Zapisz równaniem co masz na myśli.
6 maj 16:19
bluee: (1+2x+3x2+4x3+...+nxx−1)'=1+x+x2+x3+x4+...+xn
6 maj 16:22
jc: | | 1−x6 | |
1+x+x2+x3+x4+x5= |
| |
| | 1−x | |
| | 1−x6 | |
(1+x+x2+x3+x4+x5)'=( |
| )' |
| | 1−x | |
lewa strona = 1+2x+3x
2+4x
3+5x
4
| | 1−x6 | | 6x5 | |
prawa strona = |
| − |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
6 maj 16:22
jc: bluee, odwrotnie, pochodna prawej strony daje lewą
6 maj 16:23
ICSP: (1 + 2x + 3x2 + ... nxn − 1)' = 2 + 6x + ... + n(n − 1)xn − 2
i nie wygląda na to aby to wyrażenie mogło być równe :
1 + x + ... xn.
Czasem zwykłe przeliczenie daje odpowiedź.
6 maj 16:24
bluee: No tak wsunie macie racje

Przyjemnie z mądrym porozmawiać.
6 maj 16:34