Oblicz pierwszy wyraz oraz iloraz ciągu geometrycznego
Gthspr: Witam, mam problem z tym zadaniem, bardzo proszę o pomoc:
Siódmy wyraz ciągu geometrycznego (an) , określonego dla n ≥ 1 , jest równy 6, a suma jego
sześciu początkowych wyrazów jest równa 756. Iloraz q tego ciągu spełnia warunek: a2 = 380q
+ 2 . Oblicz pierwszy wyraz oraz iloraz tego ciągu.
6 maj 14:44
Jerzy:
Masz trzy równania:
a
1*q
6 = 6
a
1*q = 380q + 2
Z pierwszego wyznacz q
6 , z ostatniego wyznacz a
1 i podstaw do drugiego
Dostaniesz rownanie z jedną niewiadomą q
6 maj 15:02