opis
vgxny: Witam, mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć co robię źle?
Treść zadania: Powierzchnia stawu wynosiła 400 m2. Przez dwa kolejne lata, na skutek suszy,
powierzchnia stawu zmniejszała się − w każdym roku o p%. Oblicz p, wiedząc, że po upływie
dwóch lat staw miał powierzchnię 289 m2.
Tak więc na początku myślałem nad zapisaniem zmian powierzchni stawu.
W pierwszym roku: 400 − p400 = 400(1 − p)
W drugim roku: 400(1 − p) − p400(1 − p) = 400(1 − p)(1 − p) = 400(1 − p)2
Otrzymane równanie opisuje powierzchnię stawu po upływie dwóch lat, która została podana w
treści zadania (289 m2), więc mogę zapisać:
400(1 − p)2 = 289
(1 − p)2 = 289/400
1 − p = − 17/20 ⋁ 1 − p = 17/20
p = 37/20 ⋁ p = 3/20
Poprawną odpowiedzią jest p = 15, byłbym wdzięczny za napisanie co zrobiłem źle.
6 maj 12:52
ICSP: p jest wyrażone w procentach.
| | p | | p | |
po roku : 400 − |
| * 400 = (1 − |
| ) 400 |
| | 100 | | 100 | |
| | p | | p | |
po dwóch latach (1 − |
| )2 * 400 = (20 − |
| )2 |
| | 100 | | 5 | |
ostatecznie
co daje p = 15
6 maj 12:58
vgxny: Dziękuję za pomoc, głupi błąd zrobiłem
6 maj 13:02
ICSP: i pole jako miara nie może być ujemne.
Dlatego TWOJ przypadek 1 − p = −17/20 nie ma sensu.
6 maj 13:04
vgxny: Tak, ostatecznie odrzuciłbym ten wynik jako nienależący do dziedziny, ale z tym już nie byłoby
problemu więc nie chciałem się bardziej rozpisywać
6 maj 13:06
ICSP:
6 maj 13:17