ciągi liczbowe
Natalia: Rozwiąże ktoś to równanie: (2+4+6+...+100)x−255x2+2295 ?
20 lut 16:11
Natalia: Wiem, że muszę użyć wzoru na sumę ciągu arytmetycznego do wyrażenia w nawiasie i potem już
tylko delta z równania kwadratowego. Ale nie wiem jak ten wzór zastosować... Pomoże mi ktoś
20 lut 17:44
Kamila: A nie można sobie na piechotkę policzyć nawiasu, jak się z tym ciągiem nie umie? xD
20 lut 18:12
Kamila: Wyrazów jest 50, więc
S50 = 2 + 100 / 2 = 51, bo
Sn = a1 + an / 2
Ja bym tak zrobiła, ale nie wiem czy dobrze.
20 lut 18:17
Nikka: Dla wyrażenia w nawiasie:
a
1 = 2
a
n = 100
r = 2
a
n = a
1 + (n−1)*r
100 = 2 + (n−1)*2
100 = 2 + 2n −2
n = 50 − ciąg ma 50 wyrazów
Ze wzoru na sumę ciagu arytmetycznego:
| | a1+a50 | |
S50 = |
| *n a50 = 100 |
| | 2 | |
podstaw do wzoru i dokończ...
20 lut 18:19
Kamila: Wyrazów jest 50, więc
S50 = 50(2 + 100 / 2) = 2550, bo Sn = n(a1 + an / 2)
Ja bym tak zrobiła, ale nie wiem czy dobrze.
Zjadłam n wcześniej.
20 lut 18:22
Natalia: Mi też teraz wyszło Sn 2550, ale nie wychodzi mi delta z tego: 2550x−255x
2+2295.
Jakieś kolosalne liczby powstają i delta minusowa.... A tak chyba nie powinno być, nie wiem
20 lut 18:31
Kamila: Wyciągnij 255 przed nawias.
20 lut 18:33
Natalia: Jak sobie wyciągnęłam: 255(100x−x+9) to nie umiem tego obliczyć.
20 lut 18:40
Kamila: 255(−x2 + 10x + 9)
Δ = 102 − 4*(−1)*9 = 136
√Δ = 2√34
x1 = 5 + √34
x2 = 5 − √34
255(x − 5 + √34)( x + 5 − √34)
Wg mnie tak.
20 lut 18:45
Nikka: w treści zadania nie ma równania − gdzie powinien być znak równości i co jest po nim? 0 czy
może inna liczba...
20 lut 18:58
Natalia: Polecenie zadania brzmi: Rozwiąż równanie (2+4+6+...+100)x−255x2+2259 . I to wszystko, dział
Ciągi.
20 lut 19:01
Kamila: A to nie będzie w domyśle, że po = jest 0?
Kurczę, nie wiem no...
20 lut 19:03