wartosc wspolczynnika c
TłumokMatematyczny: Czy to jest dobrze zrobione? Niestety nie mam odpowiedzi do tego zadania.
Wyznacz wartość współczynnika c, dla którego zbiorem wartości funkcji f(x)=2x2−6x+c jest
przedział <−4,∞ ).
Rozwiązanie:
q=−4
p=−b2a=64=32
a więc W [32, −4]
−4=2x2−6x+c
−4=2*(32)2 − 6*32+c
−4=9−9+c
c=−4
6 maj 10:55
wredulus_pospolitus:
jest źle
6 maj 11:05
6 maj 11:06
TłumokMatematyczny: co dokladnie jest źle
6 maj 11:09
TłumokMatematyczny: jak mam obliczyc delte skoro nie mam c
6 maj 11:10
wredulus_pospolitus:

wystarczy policzyć 'q':
| | −Δ | | 4*2*c − 36 | | 9 | |
q = |
| = |
| = c − |
| |
| | 4a | | 4*2 | | 2 | |
6 maj 11:11
Jerzy:
Przecież c masz obliczyć.
| | b2 − 4ac | |
− |
| = −4 i z tego równania wyliczysz c |
| | 4a | |
6 maj 11:11
wredulus_pospolitus:
| | 3 | | 9 | | 9 | |
a w obliczeniach błąd masz w miejscu: 2*( |
| )2 = 2* |
| = |
| ≠ 9  |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
6 maj 11:12
TłumokMatematyczny: dziękuję
6 maj 11:13