wyznaczyc punkty osobliwe krzywej
asa: x3+8y3−3xy=0
5 maj 23:26
ICSP: Wyznaczasz gradient a następnie sprawdzasz dla jakich punktów z krzywej jest on równy wektorowi
zerowemu.
5 maj 23:35
asa: chyba muszę rozwiązać to innym sposobem
5 maj 23:57
ICSP: Szczerze mówiąc znam tylko ten sposób.
Może ktoś inny zaproponuje inne podejście.
6 maj 00:04
jc: Jaką masz definicję punktu osobliwego krzywej?
6 maj 00:05
asa: policzyłam po porstu póki co pochodnymi cząstkowymi, ale chciałąbym miec pewnośc ze to będzie
dobrze zrobione. Tylko, że pochodne drugiego stopnia są od siebie różne
6 maj 00:43
Adamm:
@jc chodzi o to że to może być punkt siodłowy, tak?
6 maj 01:35
jc: Adamm, po prostu znalazłem tylko definicję ICSP.
(x,y)=(0,0) lub (x,y)=(1/2, 1/4)
ale tylko (0,0) leży na krzywej.
6 maj 09:43