kwadrat wpisany w trójkąt równoboczny
satya: Mam takie zadanie,
Oblicz stosunek długości boku trójkąta równobocznego do długości boku kwadratu wpisanego w ten
trókąt
jak to obliczyć?
20 lut 16:09
satya: przy oznaczeniu że a− dł. boku trójkąta, x− dł. boku kwadratu,
to z tw, Talesa wychodzi nam, że:
h
a=
a√32
2x=
√3a−
√3x
(2−
√3)x=
√3a
z tego :
czy tak?
20 lut 16:27
kajko:
źle napisana proporcja

sprawdź i popraw
20 lut 16:47
kajko:
bo jest już ciepł, ciepło ale nie gorąco

jak poprawisz tę proporcję , to będzie ok
20 lut 16:51
satya: bo w tam ma być nie U{a−x2{x}
tylko
U{a−x2{x2},
tak?
20 lut 16:52
satya: pomyłka:
po lewej stronie, tak?
20 lut 16:54
satya: up
20 lut 17:36