Herbatka
ZK: Jak do takich zadan podchodzic w ogole ?
Herbatka ziolowa zawiera ppiolun miete i dziurawiec w stosunku 2:5:7
Babcia Wojkta ma o 5 dag wiecej dziurawca niz miety
Ile powinna dokupic piolunu aby utworzyc mieszanke o wlasciwym skladzie ?
5 maj 17:45
PW: Przepis zawsze taki sam: wprowadzić oznaczenia i zapisać treść zadania używając tych oznaczeń.
p − szukana masa piołunu
d − masa dziurawca
m − masa mięty, m = d − 5
a ponieważ
p = 5.
Sprawdzenie:
| | 35 | | 35 | | 25 | | 35 | |
p : m : d = 5:( |
| −5): |
| = 5: |
| ; |
| = 10:25:35 = 2:5:7 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
5 maj 18:16
ZK: dziekuje za wytlumaczenie
5 maj 19:31
Mila:
Rozumiem, że babcia nie ma piołunu. Powinno być słowo "kupić" w treści,
"dokupić" sugeruje, że coś tam ma tego piołunu.
x− wspólna miara
2x− masa piołunu w mieszance
5x− masa mięty w mieszance
7x− masa dziurawca
5x=7x−5
2x=5
Powinna kupić 5 dag piołunu.
5 maj 20:38
ZK: Jest dokupic ale to pewnie jest kupic calosc
dziekuje za pokazanie rozwiazania . Dobranoc .
5 maj 21:32
Mila:
Dobranoc
5 maj 21:57