Trojkat
Matura0: Powtórka
Jeden z kątów ostrych trójkąta prostokątne wynosi α. Niech s=h/r, gdzie h oznacza wysokość
poprowadzona z kąta prostego a r promień koła wpisanego w trójkąt. Pokaż że s∊(2;1+√2).
5 maj 17:27
Leszek: Co nalezy pokazac , co oznacza zapis " s( 2;1+√2) " ? ? ?
5 maj 21:46
Mila:
1)
Porównanie pola Δ:
h=s*r
c*s*r=(a+b+c)*r
c*s=a+b+c
s(α)=sinα+cosα+1
Zbiór wartości s(α)
| | √2 | | √2 | |
s(α)=√2*( |
| sinα+ |
| cosα)+1 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
s(α)=√2*(sin(α+ |
| ) ) +1 |
| | 4 | |
s∊(2,
√2+1)
============
5 maj 21:50